Lütfen bekleyin..

Mehmet Sebih Altun

İNSANDA DÜŞÜNCE VE DAVRANIŞ BİÇİMLERI

14 Aralık 2017, 16:35 - Okunma: 1525

İnsanoğlu hiç bir zaman kendisine göre kötü olan bir şeyi kendisine yakıştırmaz. Ne belayı,  ne kazayı, ne ölümü ne de maruz kaldığı zulmü. 

Hiç bir zaman, bir gün onun da başına gelebileceğini hayal bile etmek istemez. Bir kaza veya belâ varsa dua eder ama kendisi için önlem almaz. 

Ölüm her zaman ölene yakışır. Çünkü ölen artık yok sayılmaktadır. Ama bir gün kendisinin de ölebileceğini asla kabullenmez. Bunlar, insanın doğasında var olan etken düşüncelerdir. 

Ülfet; Ülfet, var olan dehşet ve aykırı hassasiyetleri zamanla normalleştirir. Kabul edilemez denen her şey kabul edilebilir hâle gelir. Dayanılmaz olarak nitelendirilen her şey zamanla basitleşir. Doğaüstü görülenler olağan hâle gelir. Ülfet, insanlığın duygularını manipüle eden en önemli faktördür. Belki de bu, insanın yaşamı için vazgeçilmezdir. 

Herkes dehşetlik ve ölümcül olan düşüncelerden kaçmaya çalışır. Sonuç değişip değişmemesi önemli değil. Ama bu düşüncelerle normal bu yaşamın sürmesi mümkün değildir. Aksi takdirde psikolojik anlamda olağan dışı bir davranış sergilenir. Bu da insanın yaşamının normal bir yaşamın dışında bir yaşam sürmesine neden olur. 

Kendi karakterinde var olan olumsuz düşünceler, benliğinde mevcut tüm düşüncelere hâkim olur. Karakteristik özelliği belirleyen tüm unsurlar zamanla belirginleşir. Böylece çevresel, sosyolojik, ekonomik ve inançsal faktörler karakteri ve davranışları üzerinde önemli ölçüde etkisini göstermiş olur.

Davranış şekilleri;  

* İnsan, belirgin hâle gelen özellikleri ile kendisini ön plana koyar. Bu özellikler davranış biçimlerini oldukça etkiler.

* Şiddet yanlısı bir bölgede yaşıyorsa ya da yaşadığı bölgede şiddete maruz kalıyorsa o karakterler genellikle şiddet yanlısı olur. 

* Ekonomik yönden iyi durumda olan bir ailede ve çevrede yaşayanlar ise daha olumlu ve daha pasif olur. Şiddete meyil çok azdır. 

* Aile sorunları olan bir ailede ki çocuklar daha masum ve korkak büyürler. Böylelikle karakterleri ketum ve çevreye mesafeli olur.

* Bazı karakterler de pasif karaktere sahiptir. Hiç bir çaba sergilemeden istediği her şeye sahip olmaya çalışır. 

* Her şeyi başkasından bekler. İyi olan herşeyin başkalarının yapmamasından yakınır. Kendisin yapmadığı veya yapamadığı her şeyi başkalarının yapmamasından şikâyet eder.

* Bir yerde haksızlık varsa karşı çıkar. Ama kendi yaptığı haksızlığı görmez. 

* Üstünkörü bağlandığı değerlere sorgulamadan halel getirmez. Doğruluğu tartışmaz. Hiç bir şekilde yanlış olabileceği ihtimalini yakıştırmaz. 

* Bazıları kendini insancıl olarak nitelendirir. 

* İnsan haklarına saygısı yoktur. Ama bir baksan dünya da ondan hümanist ondan saygılı kimse yoktur. Kimse kendisin davranışlarının zararlı veya anlaşılabilir olmadığını kabul etmez. Halk dilinde olduğu gibi kimse haksız olduğunu kabul etmez. Herkes kendince haklıdır. 

Evet belki kimse haksız değildir. Ama herkes te haklı değildir. Dolayısıyla haklılık göreceli ve kişiden kişiye değişebilen bu kavramdır. 

Önemli olan olması gerektiği gibi insan olabilmektir.
Sevgi ile kalın. .

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
187 gün önce
188 gün önce
228 gün önce
361 gün önce
434 gün önce
557 gün önce
588 gün önce
651 gün önce
770 gün önce
934 gün önce
935 gün önce
1028 gün önce
1032 gün önce
1092 gün önce
1292 gün önce
1319 gün önce
1393 gün önce
1628 gün önce
1670 gün önce
1752 gün önce
1958 gün önce
2135 gün önce
2476 gün önce
2498 gün önce
2666 gün önce
2720 gün önce
2729 gün önce
2789 gün önce
2813 gün önce
2837 gün önce
ESNEK




bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=