Batman’ın Sason ilçesinde ipek böcekçiliği, son 10 yılda önemli bir geçim kaynağı haline geldi.
İlçede üç aileyle başlayan ipek böcekçiliği, bugün 150 aileye ulaşarak bölge ekonomisine katkı sağlıyor. İpek böcekçiliği yapan vatandaşlar, kısa sürede elde ettikleri gelirden memnun olduklarını ifade ediyor.
Sason’da ipek böcekçiliğini yeniden canlandıran ailelerden Hasan Aktaş, mesleğin atalarından miras kaldığını ancak zamanla unutulduğunu söyledi. “10 yıl önce yeniden başlatmak için bu işe girdik. Başta sadece 3 aileydik, şimdi sayımız 150’ye ulaştı. Devlet destekleriyle bu işi daha da büyütmek istiyoruz” dedi.
Süreç yaklaşık 3 hafta sürüyor
İpek böcekçiliğinde besleme süreci yaklaşık üç hafta sürüyor. Başlangıçta küçük böcekler, rendeleyerek hazırlanan dut yapraklarıyla besleniyor. Böcekler büyüdükçe yapraklar dalıyla birlikte veriliyor. Üç haftalık beslemenin ardından uyku dönemine giren böcekler, sekiz gün içinde koza örmeye başlıyor. Kozalar fırınlandıktan sonra Koza Birliği’ne satılıyor.
100 bin lira gelir elde edebiliyor
Aktaş ailesine göre, 100 kilo koza üreten bir aile, kilosu 100 liradan satış yaparak yaklaşık 100 bin lira gelir elde edebiliyor. Veysel Aktaş, “Bu süreç sadece 40 gün sürüyor. Çocuk gibi ilgi gerekiyor ancak getirisi çok iyi” diye konuştu. Ailecek yürütülen üretim, günlük çalışma temposuyla sabah saat 8’den itibaren başlıyor. Sakine Aktaş ise, “İş kolay ve yaklaşık bir ay sürüyor. Ailece çalışarak dut yapraklarını kesip böcekleri besliyoruz” ifadelerini kullandı.