Aşırı hız, sinyal vermeme, emniyet kemeri takmama gibi hataların kazalara davetiye çıkardığını belirten sürüş eğitmenleri, sürücülere dikkatli ve sabırlı olmaları çağrısı yaptı.
Sürüş eğitmenleri, trafikte yaşanan kazaların önüne geçilmesi için sürücülere önemli uyarılarda bulundu.
Özellikle sinyal vermemenin, aşırı hızın, emniyet kemeri kullanmamanın ve trafik kurallarına uymamanın kazaların başlıca sebepleri olduğunu belirten eğitmenler, sürücülere dikkatli ve sabırlı olmaları gerektiğini vurguladı.
Eğitmenler, bu tür hataların sadece maddi hasara değil, aynı zamanda can kayıplarına da yol açtığını vurgularken; sabırlı, dikkatli ve kurallara uygun bir sürüşün trafik güvenliği açısından hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Yapılan uyarılarda genç sürücüler başta olmak üzere tüm araç kullanıcılarının bilinçli hareket etmesi gerektiği ifade edildi. Trafik adabının ve karşılıklı saygının önemine de değinilerek, sadece kurallara uymak değil, aynı zamanda hoşgörülü davranmanın da kazaları önleyebileceği mesajı verildi.
“Trafik adabı çok önemli”
Meydana gelen birçok kazanın, yüksek hız ve sinyal vermemekten kaynaklandığını ifade eden sürüş eğitmeni Selim Alıcı, “Sürücüler arabayı sürmeden önce, ilk etapta emniyet kemerlerini takmaları gerekiyor. Aracı çalıştırdıktan sonra ise özellikle gidecekleri yöne doğru sinyal vermeden hareket etmemelidirler. Çünkü çoğu kaza, sinyal vermemekten kaynaklanmaktadır. Araç hareket ettikten sonra, önlerindeki araçlarla mesafelerini korumaları gerekmektedir. Özellikle kavşaklarda geçiş üstünlüğüne uymayan sürücüler, kazalara neden olmaktadır. Bununla beraber, trafik adabı da çok önemlidir. Eğitimlerimiz de bunu sürekli vurguluyor. Trafikte çok fazla korna çalmayarak ve sabırlı olunarak daha güvenli bir ortam sağlanabilir.” dedi.
“Birçok kaza, yüksek hız ve sinyal vermemekten kaynaklanıyor”
Alıcı, “Ölümlü kazaların yaşanmasında en büyük etken, aşırı hız ve emniyet kemerinin takılmamasıdır. Emniyet kemeri takmayan sürücüler, ön camdan fırlayabilmektedir. Birçok yerde hız sınırı 70 kilometreyken bazı sürücüler 120 ya da 150 kilometre hızla gitmekte ve hatalı sollama yapmaktadır. Bu da en önemli kaza sebeplerindendir. Özellikle gençlere sesleniyorum; ölümlü ve maddi hasarlı kazaların yaşanmaması için sürücülerin araç başına geçtikten sonra çok dikkatli, uyanık, çevresini gözlemleyen ve trafik kurallarına uyan bireyler olmaları gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
“Sürücüler, hız sınırlarına ve trafik kurallarına dikkat etmeli”
Bir diğer sürüş eğitmeni Mahmut Karabaş ise, “Kazalar; çok fazla korna çalmak, sinyal vermemek, yol hakkının kimde olduğunu bilmemek, yüksek hız ve trafik kurallarına uymamaktan kaynaklanıyor. İnsanoğlu her gün kaza yapmaz; bu bir kez olur ve ya mala ya da can kaybına neden olabilir. Kazaların çoğu, ya aşırı hızdan ya da kavşaklarda meydana gelmektedir. Özellikle alkol ve benzeri maddeleri tüketenler, ölümcül kazalara sebep olmaktadır. Bu nedenle sürücülerin hız sınırlarına ve trafik kurallarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Trafikte ne kadar sabırlı ve hoşgörülü olursak, trafik akışına o kadar olumlu katkı sağlamış oluruz.” dedi.