DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda söz alarak Batman’da gerçekleştirdiği saha ziyaretlerine ilişkin önemli tespitlerde bulundu.
Ekmen, tarım, hayvancılık, tekstil, ulaşım ve finansman gibi alanlarda yaşanan yapısal sorunlara dikkat çekerek hükümete çözüm çağrısında bulundu.
Batman’daki çiftçilerin ciddi mağduriyet yaşadığını belirten Ekmen, destekleme ödemelerinin zamanında yapılmadığını ve çiftçilerin buğdayı maliyetin altında satmak zorunda kaldığını söyledi. En büyük sorunun sulama projelerinin tamamlanmaması olduğunu belirten Ekmen, “Bu projeler hayata geçirilirse hem gıda enflasyonu düşer hem de yerel ekonomi canlanır” dedi.
Kentteki esnafın ani vergi denetimlerinden şikâyetçi olduğunu vurgulayan Ekmen, “Tüccarlarımız cezaya odaklı denetimlerden dolayı baskı altında. Faizlerin yüzde 60’a ulaştığı bu dönemde sermaye bulmak da neredeyse imkânsız hale geldi,” ifadelerini kullandı.
Kredi Garanti Fonu (KGF) desteklerinin bölgeye adil dağılmadığını savunan Ekmen, “Batman, Diyarbakır ya da Mardin’e 100 milyon TL’lik kredi açıklandığında, kimin alacağı o gece belli oluyor. Sabah bankaya gittiğinizde, ‘limitimiz yok’ deniliyor. Bu ciddi bir adaletsizliktir” diye konuştu.
Batman’da bir dönem büyük istihdam yaratan tekstil sektörünün büyük bir gerileme içinde olduğunu dile getiren Ekmen, “Artık tekstille karın doymuyor. Üretim Mısır gibi ülkelere kayıyor. Bu da Batman’da işsizliğin artmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.
Batman’daki uçak biletlerinin fahiş fiyatlarla satıldığını belirten Ekmen, “Aynı hafta Trabzon’a 900 TL’ye uçabilirken Batman’a 4.200 TL’ye bilet almak zorundasınız. Bu kabul edilemez,” dedi. Ekmen ayrıca Batman’dan limanlara doğrudan tren hattı bulunmamasının navlun maliyetlerini artırdığını belirtti.
Mehmet Emin Ekmen, sorunların çözümü için ilgili bakanlıkları göreve davet etti ve Batman halkının sorunlarının görmezden gelinmemesi gerektiğini vurguladı.