Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp’ı en başından beri özellikle köy ziyaretleri konusunda eleştirmiştim. Bugün dönüp baktığımızda, bu eleştirimin ne kadar haklı olduğu artık inkâr edilemez bir gerçek. Çünkü sayın vali, Batman’ın yüzde 90’ını oluşturan kent merkezini neredeyse tümden görmezden geldi. Yatırımcıya, gazetecilere randevu vermeyerek onları dinlemedi. Tüm kurum müdürlerini arkasına alıp köy köy dolaşmayı ise asli bir görev hâline getirdi.
Bu ziyaretlere yöneltilen eleştiriler karşısında da “Gitmediğimiz köy bizim değildir”, “Köylüler de vali görmesin mi?” gibi popülist söylemlerle durumu geçiştirmeye çalıştı. Oysa ki, bu sözlerin karşılığında haklı bir itirazımız vardı: Beş ilçemizin de kaymakamları mevcut. Devleti temsilen tüm köyleri onlar da ziyaret edebilir, sorunları yerinde tespit edip çözüm üretebilirlerdi. Ama nafile… Vali Bey, her konuda olduğu gibi bu konuda da “en iyisini ben bilirim” anlayışıyla hareket etti. Batman’ın tüm köylerini birer birer gezdi; yetmedi, aynı köyleri ikinci kez dolaşmaya başladı.
Peki tam da burada şu soruyu sorma zamanı gelmedi mi?
Sayın valim, madem köylerdeki sorunları yerinde görmek için yola çıktınız; yanınızda İl Özel İdaresi Genel Sekreteri’nden tutun birçok kurum müdürüyle birlikte bu gezileri yaptınız; peki bu süreçte göz göre göre yükselen kaçak yapıları hiç mi görmediniz?
Görmediyseniz, bu durum sizin sorunları gerçekten görmek için değil, sadece varlık göstermek için yola çıktığınızın kanıtıdır.
Gördüyseniz — ki görmemeniz mümkün değil — neden görev sorumluluğunuzu yerine getirip müdahale etmediniz?
Kusura bakılmasın ama göreve geldiğiniz ilk günlerde “Kaçakla mücadelede amansız olacağız” dediniz. Şimdi ise sizin döneminizde rekor düzeyde kaçak yapılar yükselmiş durumda. Bu da apaçık bir zafiyet ve yönetim başarısızlığıdır. Çünkü marifet, kaçak yapıyı yıkmakta değil; kaçağın temeline ilk taş konulmadan önünü kesmektedir.
Bugün kimse kaçak yapıların yıkılmasına karşı çıkmıyor. Vatandaşın asıl öfkesi, bu yapıların göz göre göre yapılmasına göz yumulmuş olmasındadır. İnsanlar haklı olarak soruyor: “O gün neredeydiniz? Bu yapılara neden zamanında müdahale edilmedi?”
Devletin asli görevi vatandaşa tuzak kurmak değil, onu zarara uğratacak yanlışlardan korumaktır. Çünkü halkın güvenini sarsan şey, gecikmiş adaletin acımasızlığıdır. Kaçak yapılara yıllarca sessiz kalıp sonra bir sabah dozerlerle yıkıma başlamak, kamu yönetimi değil; plansızlığın ve ihmalkârlığın sonucudur.
Sayın Canalp’ın Batman’a kazandırdığı kimi hizmetler elbette vardır. Ancak aynı dönemde Batman’ın kaybettiği değerler, zaman, umut ve gençliğin karanlığa sürüklenmesi de hafızalardan silinmeyecek kadar büyüktür. Bu şehirde gençler uyuşturucu bataklığına sürüklenmiş, tefecilerin eline düşen nice canlar intihara itilmişse; sokaktaki insan mutlu değil, umutsuzsa burada sadece bir şahsın değil, bu anlayışın da sorgulanması gerekir.
Ve son olarak…
İktidarın milletvekili ve il başkanına da birkaç söz etmeden geçmek eksiklik olur.
Memleket bu tabloya sürüklenirken siz neredeydiniz?
Her gün halkın arasında olduğunuz izlenimini veren pozlar, paylaşımlar neye hizmet etti?
Ne yazık ki sizler de bu büyük başarısızlığa ortaksınız. Batman halkı sizi yalnızca gören değil, hisseden, yanında duran temsilciler olarak görmek istiyor. Fakat ortada duran tablo; duyarsızlık, suskunluk ve ilgisizliktir.
Batmanlılar artık yorgun…
Batmanlılar artık hak ettikleri yönetimi istiyor.
Batmanlılar artık görmezden gelinen değil, duyulan ve hissedilen bir halk olmak istiyor.