“PKK silah bırakmasa da Kürt hakları korunmalı”

HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Kürtlerin hak ve taleplerinin PKK’nın silah bırakma şartına bağlanmaması gerektiğini söyledi.

“PKK silah bırakmasa da Kürt hakları korunmalı”
Advert Advert
Yayınlama: 04.09.2025
A+
A-

Irak Kürdistan Bölgesi’nde bir dizi temaslarda bulunan Ramanlı, Kürt meselesinin çözümünde barış ve sivil siyasetin önemine dikkat çekti. Ramanlı, “PKK silah bırakmasa bile Kürtlerin hak ve taleplerini yerine getirmelisiniz. Çünkü bunlar doğal, insani, İslami haklardır” ifadelerini kullandı.

“Barış ve sivil siyasetle çözüm için uygun zemin var”

Ramanlı, Kürt meselesinin çözümünde silahın ortadan kalkmasının şart olduğunu vurgulayarak, “40 yıldan fazladır kan ve ölümleri görüyoruz. Şu an barış yoluyla ve sivil siyasetle çözmek için uygun bir zemin var. Bu fırsatı kaçırmamalıyız. PKK’nın silahları, sorunun çözümünün önünde bir engeldir” dedi.

Sivil siyaset yoluyla taleplerin karşılanabileceğini belirten Ramanlı, “Hak üzerine talepleriniz varsa ve kendinize güveniyorsanız silaha sarılmanıza gerek yok. Siyaset yoluyla hak ve taleplerinize ulaşabilirsiniz” diye konuştu.

“Barış ve kardeşliği güçlendirmeliyiz”

Ramanlı, “PKK silah bıraksa da bırakmasa da Kürtlerin hak ve taleplerini yerine getirmek hükümetin sorumluluğudur. Bu haklar için halkın önüne şart koymaya kimsenin hakkı yoktur” dedi ve silah kullanımının meselenin çözümündeki en büyük engel olduğunu belirtti.

Barış ve kardeşliğin güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Ramanlı, “Herkes üzerine düşeni yapmalı, çatışma sona ermeli ve sivil yollarla çözüm sağlanmalı. Kürt ve Türk halkının hak ve hukukunu koruyarak birlikte yaşamalıyız” ifadelerini kullandı.

“Dilimiz olmazsa biz de olmayız”

Ramanlı, silah bırakmanın ardından bazı yasal düzenlemelerin de yapılması gerektiğini vurgulayarak, hapiste olanlar ve örgüt üyelerinin durumu gibi konuların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Anadilde eğitim konusuna da değinen Ramanlı, Türkiye’de Kürtçe anadilde eğitimin mümkün olmadığını ancak seçmeli dersler yoluyla çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ramanlı, “Dilimiz olmazsa biz de olmayız. Varlığımız büyük bir tehlikeye girer. Dilimizi ve kimliğimizi siyaset yoluyla elde edeceğiz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.