Kuruyemiş ve kuru meyve fiyatlarındaki artış, hem esnafı hem de vatandaşı zorluyor. Kuraklığın etkisiyle yükselen fiyatlar nedeniyle kilo ile yapılan alışverişlerin yerini gramla alımlar aldı.
Satışlarda belirgin bir düşüş yaşanırken, kış aylarının vazgeçilmez ürünleri artık daha sınırlı miktarlarda alınıyor.
Kış aylarında üzüm, cevizli sucuk, kuru incir, kayısı ve pestil gibi ürünlerin daha çok tercih edildiğini belirten esnaf Ferdi Aslan, bu yıl tabloyun değiştiğini söyledi.
Aslan, “Geçmişte bir kilo alan müşterilerimiz şimdi 100–250 gram alıyor. Kuraklık ürünleri vurdu, fiyatlar arttı. Bu da alım gücünü ciddi şekilde düşürdü” dedi.

Kuraklığın ürün maliyetlerini artırdığını vurgulayan Aslan, rafları boş bırakmamaya çalıştıklarını ifade ederek, “Ürün az olunca fiyatlar ister istemez yükseldi. Bazı ürünlerde geçen yıla göre 200 TL’ye varan artış var. Buna rağmen müşterilerimiz yesin diye ürünleri bulunduruyoruz” diye konuştu.

Fiyat artışının en fazla hissedildiği ürünlerin kuru incir ve kuru kayısı olduğunu belirten Aslan, “Geçen yıla göre neredeyse yüzde 200’e varan zam söz konusu. İşlerimiz yaklaşık yüzde 50 düştü. Normalde bu saatlerde yoğunluk olurdu, şimdi ise dükkânlar sakin” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Veysel Kuyumcu da fiyat artışlarının alışveriş alışkanlıklarını değiştirdiğini söyledi.
Kuyumcu, “Eskiden kilolarca alıyorduk, şimdi gram gram alıyoruz. Kuraklık her şeyi etkiledi. Özellikle fıstıkta büyük sıkıntı var” dedi.
Yaşanan sıkıntının geçici olmasını temenni eden Kuyumcu, “İnşallah bu sene yağışlar olur, verim artar ve fiyatlar düşer. O zaman biz de rahatça kuruyemiş alabiliriz” şeklinde konuştu.
