1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nin açılışı yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde hayata geçirilen “Sıfır Atık” projesi kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hibe desteğiyle Batman Belediyesi tarafından yapılan ‘1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nin açılışı Vali Ekrem Canalp’in katılımıyla gerçekleştirildi. 

1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nin açılışı yapıldı
Advert
Yayınlama: 02.02.2024
48
A+
A-

Merkezin açılış törenine; Vali Canalp’ın yanı sıra Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Vali Yardımcısı Şükrü Alperen Göktaş ile kamu kurum yöneticileri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Vali Camalp, Sıfır Atık projesinin, devlet olarak çevreye olan yaklaşımın net bir göstergesi olduğunu ifade ederek, “Cumhurbaşkanımızın eşleri saygıdeğer hanımefendi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Türkiye’de heyecanlı bir şekilde kamu kurumlarımızın özellikle de yerel yönetimlerin üstlenmiş olduğu esaslı bir projedir. Bu projeye esaslı destek veren bir belediye olarak bugün burada çevreyle ilgili yaklaşımımızı net bir şekilde ortaya koyan birinci sınıf atık getirme merkezimizin açılışını gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.


Atık Getirme Merkezinin Kazanımları
Tesisin; doğaya, çevreye, insan sağlığına ve ekonomiye sağlayacağı katkılara değine Vali Canalp, “Şu anda Batman ilinde 3 bin 240 adet, atık kumbaramızı var. Atıkların ayrıştırılarak toplanmasına imkân sağlayan atık kumbaramız var. Ayrıca Batman Belediyesi bünyesi içerisinde de 40 adet iç mekân atık toplama kutumuz var. Şehrin belli noktalarına 4 adet mobil atık getirme merkezi kurmuş durumdayız. 100 adet tekstil atık kutumuz şehrimizde hizmet veriyor. 5 adette pilmatik yerleştirilmiş durumda ve 20 adet de bayat ekmek kutusu kentimizin değişik yerlerine yerleştirmiş durumdadır. Bunların bize yıllık olarak sağlamış oldukları geri dönüşüm ne kadardır? Bir yılda 20 bin ton ambalaj katı geri dönüşüme tabi tutulmaktadır. Bunun karşılığı da 1.140 ağaçtır. 102 ton tekstil atığı geri dönüşme tabi tutulmaktadır. Bu da yaklaşık 1 milyon metreküpün üzerindeki suyun kirlenmekten kurtarılması demektir. 668 ton lastik geri toplanıp ekonomiye kazandırılıyor. Bu da 443 ton karbondioksitin atmosfere salınımının önüne geçilmesi anlamına gelmektedir. Yine okullarımıza yerleştirmiş olduğumuz değişik yerlere yerleştirmiş olduğumuz ve öğrencilerimize bilinç sağlasın diye Pilmatiklerin de pil otomatlarının da yıl içerisinde toplam 61 bin 623 adet atık pil toplanmıştır ve 247 bin metreküp toprağın da bu şekilde kirlenmesinin de önüne geçilmiştir. Sıfır atık çalışmaları çerçevesinde 13 bin litre Atık Bitkisel Yağ geri dönüşüme gönderilerek yaklaşık 1 milyon m3 suyun kirletilmesi önlenmiştir” dedi.


 Vali Canalp “Mavi Yeşil Batman Projesini Hayata Geçireceğiz”
“İstiklal Parkı’nın başlangıcında yer alan köprünün olduğu bölgenin hem alt kısmında hem de yolun karşı tarafında; bir tarafından belediyemiz, diğer tarafını da İl Özel İdaremiz üstlenecek. Mavi Yeşil Batman projesini hayata geçireceğiz. Batman çayının kenarında Batmanlıların güzel nefes alacağı yaşam alanlarını beraberce inşa edeceğiz. 2017 yılından bu yana Batman’daki yeşil alan miktarımızı iki katına yakın miktarda arttırmış durumdayız. Yine yeşil yürüyüş yolumuzu tamamladık. Katı atık entegre tesisimizin ilaveleriyle beraber yani şu anda 287 dönüm ilave araziyi de bu alana katmak suretiyle Batman’ın ileride artan nüfusunun da katı atık düzenli bertarafını sağlayacak. Nüfus ne kadar artarsa artsın, değişik lot’lar halinde ilerleyen dönem içerisinde de çevreyi kirletmeden atıkların bertaraf edilmesine imkân sağlayacak bir sistematiği de önümüze koymuş olduk. Yani yapmış olduğumuz hiçbir işi Batman’ın bugününü önümüzdeki haftasını, önümüzdeki ayını önümüzdeki yılını önümüzdeki 10 yılını değil, Batman’ın gelecek 50 yılını inşa edecek çerçeve içerisine bakarak yapıyoruz” diye konuşan Valimiz; “Bizim geri dönüşüm merkezimizdeki perspektifimizde budur. Yani nüfusumuz ne kadar artarsa artsın lot’lar halinde aşama aşama bizim oradaki tesisimiz hizmet vermeye devam edecektir. İluh deresi sürekli temizliyoruz. Sürekli temiz ve pak tutuyoruz. Aynı şekilde Avşo deremize nefes aldıracağız. İluh ile ilgili özellikle de birinci etabı artık yıkımları çok hızlaştı. Sadece birinci bir yıl içerisinde yıkmış olduğumuz toplam yıkım miktarı toplamının yüzde yetmişine yakın bir miktara ulaşmıştır. Şu anda yıkmış olduğumuz kısımları da hemen yeşillendirme çalışması yapacağız. Buradaki Habib Başkan parkına ilave yeşil alan olarak bu alanları kazandırmış olacağız.

Batman–Siirt çevre yolu refüjüne peyzaj çalışması gerçekleştirdik. 10 kilometre uzunluğundaki refüj ve kaldırımlara yolun orta refüj olan kısımlarına ağaç dikiyoruz. Bunlara ve sadece dikmekle kalmıyoruz, bakımlarını da yapacağız. İl özel idaremizden bir tanker, Batman Belediyesinden bir tanker satın alıyoruz. 2 tankerimizle  bu kara selviler tutup toprağa iyice yerleşene kadar yazın kurak zamanlarında bunları sulayacağız. Bu proje tamamlandığı zaman toplam 67 kilometrelik bir hat boyunca, Batman’ın mülki sınıra girdiğiniz anda sizi kuşak şeklinde kara serviler duvar gibi boydan boya uzandığı bir kuşak karşılayacak. 10 yıl içerisinde de gerçekten harikulade Batman’ın yeşil bir kuşağı olacak.

Bisiklet yollarımız yine aynı şekilde Batmanlılara hizmete devam ediyor, Nato parkı peyzaj projemiz bunu yakın zamanda inşallah de sizlerle paylaşacağız. Hava yolundaki peyzaj çalışmamız bitti. Esentepe şelalemizi tamamladık. Batman için bu şekilde yeşil kuşağı da yeşil çalışmalarımızı, Park bahçe işlerimizi devam ettireceğiz. Ve bunların hepsini beraberce bitirdiğimiz zaman ortaya çevresel anlamda da Batman’dan gurur duyacağımız bir Batman çıkacak”

Açılışın ardından katılımcılarla birlikte tesisin açılışını gerçekleştiren Vali Canalp, merkezde incelemelerde bulunarak, yürütülecek hizmetlere ilişkin yetkililerden bilgi aldı.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.