Anadil için yürüdüler

Kürtçe anadilinin önemine dikkat çekmek amacıyla yöresel kıyafetleriyle yürüyüş yapan HÜDA PAR Batman Milletvekili ve Belediye Başkan adayı Serkan Ramanlı, Kürtçe seçmeli ders için halka çağrıda bulundu.

Anadil için yürüdüler
Advert
Yayınlama: 09.02.2024
350
A+
A-

HÜDA PAR Batman Milletvekili ve Belediye Başkan adayı Serkan Ramanlı, beraberindeki kalabalık partili grupla birlikte yöresel kıyafetlerle bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş esnasında Serkan Ramanlı’ya; yöresel kıyafetleriyle HÜDA PAR Genel İdare Kurulu üyesi İsa Aydın, İl Başkanı Davut Şahin, partililer, kadın ve çocuklar da eşlik etti.

Şemsettin Güneş Camii’nde kılınan Cuma namazının ardından beraberindekilerle yürüyüş başlatan Ramanlı, yol boyunca Kürtçe seçmeli derse çağıran broşürleri halka dağıttı.

Yöresel kıyafet giyen çocuklarla birlikte Gülistan Caddesi’ne kadar yürüyen Ramanlı ve beraberindekiler, halkta yoğun ilgi görürken yürüyüş esnasında renkli görüntüler oluştu.

“Anadilimiz için yürüyoruz” temasıyla gerçekleştirilen yürüyüş sonrası Gülistan Caddesi’nde partisinin Gençlik Kolları tarafından Kürtçe seçmeli derse davet için kurulan standı ziyaret eden Ramanlı, burada Kürtçe ve Türkçe basına açıklamalarda bulundu.

Dili yasaklamanın bir insanlık suçu olduğunu belirten Ramanlı, bu insanlık suçunun bu topraklarda yıllarca yaşandığını söyledi.

“Okullarda bu derslerin seçilmesinin imkânı var ama bunu yeterince kullanmıyoruz”

Bu suçun bir daha yaşanmasını istemediklerini ifade eden Ramanlı, “Bugün Kürdün, Kürt dilinin inkârı yok. Okullarda bu derslerin seçilmesinin imkânı var ama bunu yeterince kullanmıyoruz. Bunu kullanmak için toplum arasında, anne ve babalara çok büyük görevler düşüyor. Bir nesli kaybetmiş olabiliriz ama geleceğimiz şu an bizim elimizde. Fıtri olana, Allah’ın bahşettiğine, tabiatımıza uygun olana aykırı her ne varsa karşı durmamız gerekiyor. Hiçbir dil yasaklanamaz.” dedi.

“Hepimiz insanlıkta eşitiz”

Bütün dillerin Allah’ın birer ayeti olduğunu vurgulayan Ramanlı, “Allah’ın bu ayetini inkâr eden Allah’a isyan etmiş demektir. Biz kimseyi kimseden üstün tutmuyoruz. Biz ne kimseden üstünüz ne de kimse bizden üstündür. Hepimiz insanlıkta eşitiz.” diye konuştu.

“Bütün siyasi partiler de üzerlerine düşen bu vazifeyi yerine getirmeli”

HÜDA PAR olarak Kürtçe’ye, Allah’ın kendilerine bahşettiği dillere sahip çıkarak üzerlerindeki vazifeyi yerine getirmeye çalıştıklarını belirten Ramanlı, şöyle devam etti:

“İstiyoruz ki diğer bütün siyasi partiler de üzerlerine düşen bu vazifeyi yerine getirsinler. Aydınlarımız, yazarlarımız, gazetecilerimiz, sanatçılarımız artık bu işe sahip çıksınlar istiyoruz. Sahip çıksınlar ki geleceğimiz kararmasın. 100 yıl önce Kürtler arasında Kürtçe yüzde 100 konuşulurken yapılan araştırmalara göre bugün maalesef yüzde 20’lere düştü.”

“Kimsenin bizi birbirimizden ayrıştırmaya, bölüştürmeye ve düşmanlaştırmaya gücü yetmeyecek”

“Eğer bugün bu fırsatları değerlendirmez, bugünden tedbir almazsak yarın sokaklarımızda bizim dilimizi konuşacak hiç kimseyi bulamayız.” diyen Ramanlı, “Bu bizim elimizdedir. Şu anda devletini imkanları da buna elverişlidir. Bunu sonuna kadar kullanmalıyız ve kamuda anadilde hizmetin önü açılmalı. Anadilde eğitim de bir haktır. İnşallah bunları teker teker elde edeceğiz. 85 milyon insan aynı vatanda, aynı ülke bütünlüğü içerisinde birlikte kardeşçe yaşayabiliriz. Bunu Çanakkale’de, 15 Temmuz’da da ispat ettik. Kimsenin bizi birbirimizden ayrıştırmaya, bölüştürmeye ve düşmanlaştırmaya inşallah gücü yetmeyecek. Kürt de bu topraklarda Kürt gibi kalacak, Türk de Türk gibi kalacak. İkisi de kardeşçe bu ülkede yaşayacak.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.