Sürücüler, akaryakıtta tek fiyat dönemini değerlendirdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) kararıyla bugünden itibaren katkılı motorin ile benzinde tek fiyat uygulamasına geçilmesini değerlendiren sektör temsilcileri ve sürücüler, uygulamayı olumlu karşıladıklarını söyledi.

Sürücüler, akaryakıtta tek fiyat dönemini değerlendirdi
Yayınlama: 16.05.2024
Düzenleme: 16.05.2024 12:15
495
A+
A-

Her akaryakıt istasyonunda gördükleri fiyat farklarınının artık tek fiyata geçmesini olumlu bulduklarını söyleyen araç sürücüleri, bunun yanında yüksek akaryakıt fiyatlarının da düşürülmesini istedi.

Akaryakıtta tek fiyat döneminin bugün itibarıyla başladığını belirten Akaryakıt İstasyonu Saha Sorumlusu Salih Çoban, bu durumun en çok araç sürücüleri için iyi olduğunu söyledi.

Daha önce her firmanın özellikle kendine özgü motorin çeşitlerinde fiyat farklılıkları olduğundan dolayı her istasyonuda fiyatların değiştiğini belirten Çoban, EPDK’nın uygulamaya koyduğu yeni kararla bu fiyat farklarınının ortadan kalktığını söyledi.

“Tek fiyat uygulaması sürücüler için iyi oldu”

EPDK’nın aldığı yeni kararla tüm istasyonların tek fiyat uygulamasına geçildiğini ifade eden Çoban, “Dün akşamdan itibaren EPDK’nın aldığı kararla akaryakıt ürünlerinde tek fiyata geçildi. Tek fiyat uygulaması sürücüler için iyi oldu. Bu şekilde sürücü ikilemde kalmayacak. Çünkü yakıtlardaki çeşitler fiyat farkı oluşturuyordu. Şu an ise bunların hepsi tek fiyat uygulamasıyla beraber kalktı. Petrol ofisleri için ise çok fark eden bir şey yok. Sürücüler hangi ürünü almak istese aynı fiyattan alacak ve petrol afisleri de farklı fiyatlara ürünü satamayacaklar.” ifadelerini kullandı.

“Yeni uygulama ile beraber Türkiye’nin her yerinde ve tek fiyat olarak geçerlidir”

Fiyat farklarının özellikle motorin grubunda olduğunu belirten Çoban, “Çünkü her firmanın kendine göre farklı ürünleri vardı. Bizde de ekomaks ve pro dizel gibi farklı fiyatlarda ürünler vardı. Şu anda ise ikisini de tek fiyata veriyoruz. Yeni uygulama ile beraber Türkiye’nin her yerinde ve tek fiyat olarak geçerlidir. Akaryakıt istasyonlarında otomasyon sistemi olduğu için EPDK tüm otomasyonları merkezden görebiliyor. İstasyon pompaya girdiği fiyattan ve tankların içindeki akaryakıta kadar her şey EPDK’nın denetimindedir. Bu sistem sayesinde kimse EPDK’nın belirlediği fiyatın üzerinde akaryakıt veremez. Öyle bir durumla karşılaşıldığı zaman ise istasyona gerekli cezai işlemler yapılmaktadır.” diye konuştu.

“Bir de akaryakıt fiyatları düşerse çok iyi olur”

Yeni uygulamadan memnun kaldıklarını fakat yüksek akaryakıt fiyatlarının da düşmesi gerektiğini ifade den araç sürücüsü Menaf Kardaş, “Akaryakıtta tek fiyat uygulamasına geçilmesi güzel olmuş. Daha önce her istasyonda fiyatlar değişikti. Hiçbiri aynı değildi. Hatta bazıları yüksek fiyata satıyordu. Bir de akaryakıt fiyatları düşerse çok iyi olur.” dedi.

“Daha önce bazı istasyonlar farklı fiyata satıyordu”

Akaryakıt fiyatlarının her yerde tek fiyat olmasını iyi bir adım olarak karşıladıklarını belirten araç sürücü Ömer Tunç, “Yeni karardan memnun olduk. Daha önce bazı istasyonlar farklı fiyata satıyordu ama şu anda tek fiyat olması güzel olmuş. Bu yeni uygulamaya sevindik. Yetkililerden isteğimiz akaryakıt fiyatını indirmeleridir.” şeklinde konuştu.

“Akaryakıt fiyatlarının düşmesi lazım”

Yüksek akaryakıt fiyatlarından dolayı tek fiyata geçmesinin kendileri için pek bir önem taşımadığını ifade eden pazarcı esnafı Ömer Faruk Çelebi ise şunları söyledi:

“Çünkü akaryakıt fiyatları zaten çok yüksek. Çiftçiye ve üreticiye bir indirim veya destekte bulunmadığı sürece akaryakıt fiyatı ne kadar da olsa faydası yok. Akaryakıt fiyatları 15-20 liraya düştüğü zaman çiftçi ve üretici; üreteceği için herkes kazanacaktır. Bunun da olması için akaryakıt fiyatının düşmesi lazım. Semt pazarcısıyım ve her gün 300 liraya akaryakıt almak zorunda kalıyorum. Böyle olunca ben nasıl kazanacağım? Yetkililerden isteğimiz çiftçiye ve üreticiye uygun fiyata akaryakıt vermeleridir.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.