Batmanlı fırıncılar bunaltıcı sıcakta zorlu mesai

Hava sıcaklığının yaklaşık 40 dereceye çıktığı Batman’da 300 dereceye ulaşan fırın sıcaklığında ekmek pişiren fırıncılar, günde yaklaşık 10 litre su tükettiklerini belirtiyor.

Batmanlı fırıncılar bunaltıcı sıcakta zorlu mesai
Yayınlama: 05.06.2024
60
A+
A-

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte sıcak havanın etkisini gösterdiği Batman’da, sıcaklığa en çok maruz kalan kesim ise fırıncılar.

Yaklaşık 300 derece sıcaklık önünde ekmek pişiren ustalar, hem havanın hem de fırının sıcaklığıyla mücadele ediyor.

Terden dolayı sık sık elbiselerini değiştirmek zorunda kalan fırıncılar, sıcaklık nedeniyle günde yaklaşık 5 ila 10 litre arasında su tüketiyor.

“Ailemizin rızkını bu şekilde çalışarak kazanıyoruz”

Fırının içi çok sıcak olduğu için günde ortalama 5 ila 10 litre arasında su tüketmek zorunda kaldığını belirten ekmek pişime ustası Kadri Tunç, “Özellikle bu aylarda hava sıcaklıkları çok artıyor.  Şu anda hava sıcaklığı 40 derecedir ve daha da artacak. Ekmek pişirdiğimiz fırının iç sıcaklığı ise yaklaşık 300 derecedir. Bu sıcaklık önünde çalışıp ekmek pişirmek zorundayız. Sonuçta mesleğimiz budur ve ekmeğimizi bu şekilde kazanıyoruz. Fırının içi çok sıcak olduğu için günde 5 ila 10 litre arasında su tüketiyoruz. Yılın 12 ayı mesleğimiz zor ama özellikle yaz aylarında sıcaklıktan dolayı daha zor hale geliyor. Kendimizin, çocuklarımızın ve ailemizin rızkını bu şekilde çalışarak kazanıyoruz.” ifadelerini kullandı.  

“Günde ortalama 8 litre su tüketmek zorunda kalıyorum”

Batman sıcağının doğunun diğer şehirlerine benzemediğini ifade eden bir diğer ekmek pişirme ustası Ahmet Ece, “Batman’ın yaz aylarındaki hava sıcaklığı daha farklı ve daha çok sıcaktır. Fırıncıların yeri ise daha çok sıcak oluyor. Fırının iç sıcaklığı en az 250 derece vardır. Alevde çalıştığımızda ise bu sıcaklık bazen de 300 dereceyi buluyor. Bu sıcaklıklardan dolayı fırıncılık mesleğini herkes yapamıyor. Fırıncılık mesleği güzel ama kolay bir meslek değildir. Güzel olmasının nedeni dünyanın neresine giderseniz geçerli bir meslektir. Ama Batman sıcağında kolay bir meslek değildir. Bir ay sonra sıcakların en yüksek olduğu zamanlar da gelecek ve fırın önünde çok terlediğimiz için günde ortalama 8 litre su tüketmek zorunda kalıyorum.” diye konuştu.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.