Vali Canalp: Hedefimiz turizmi 12 aya yaymaktır

Medeniyetler şehri Batman’ın turizm potansiyelini ulusal ve uluslararası arenada daha etkin bir şekilde tanıtımını sağlamak amacıyla Batman Valiliği koordinesinde, Batman İl Özel İdaresi, Batman Üniversitesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün işbirliğiyle düzenlenen ‘Batman Turizm Master Planı Çalıştayı’nın açılış programı Vali Ekrem Canalp’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Vali Canalp: Hedefimiz turizmi 12 aya yaymaktır
Yayınlama: 18.04.2024
30
A+
A-

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen programın açılış konuşması yapan Vali Canalp, 1960’lı yılların başlarında Dünya Bankası uzmanlarının Türkiye’ye ilişkin hazırladıkları bir fizibilite raporuna değinerek ‘Türkiye önümüzdeki zaman dilimi içerisinde  hangi  sektörleri ön plana çıkarırsa ve hangi sektörlere daha fazla yatırım yaparsa bunun Türkiye açısında daha isabetli bir tercih olur’ araştırmasında uzmanların Türkiye için önerdikleri iki sektörden birinin deniz ticareti diğerinin ise turizm olduğunu ifade etti.

‘TÜRKİYE 2023 YILINDA 56 MİLYON TURİST AĞIRLADI’

Ülkede dünyada turizm potansiyeli bakımında zengin bir ülke olduğunun altını çizen Vali Canalp, “Bugün dünyada toplam turist sayısı olarak Türkiye,  dünyanın toplam turist sayısı olarak en üst kategoride yer alan bir ülke haline gelmiştir. 2023 yılı itibarıyla Türkiye, 56 milyon turisti ağırladık, bundan 57 milyar dolar gelir elde ettik. 2028 yılı için Bakanlığımızın hedefi 100 milyon turist ağırlamak ve her turistten de 100 dolar olmak üzere 100 milyar dolar turizm geliri sağlamaktır” dedi.

‘BATMAN’IN 50 YILLIK GELECEĞİNİ HEDEFLİYORUZ’

Türkiye’nin birçok ilinin turizmden gelir elde etiğini ifade eden Vali Canalp, “Batman olarak turizmden sadece gelir elde etmek için değil, sadece ekonomimizi canlandırmak için değil memleketin bu hedefine, 70 yıllık bu arzusuna bizim de destek vermemiz için yapmamız gereken şey, uzun vadeli bir perspektif ile bu maratonun içerisindeki yerimizi alabilmektir. Batman olarak bizim bir il gelişim planımız var. Bu planımız Batman’ın 50 yıllık geleceğini hedefleyen ve 15 sektörü uzun bir perspektif ile ele alan bir plandır. Ne olduğumuzu bileceğiz, nereye gitmek istediğimizi bileceğiz ve hangi zaman dilimi içerisinde hangi işleri yapmak zorunda olduğumuzu bileceğiz. Hepimizin takip edeceği bir yol haritası olacak” diye konuştu.

‘SAĞLIK TURİZMİ BATMAN’A KATKI SAĞLIYOR’

Vali Canalp, “Bugün bu çalıştay ile omurgasını ortaya koyacağımız Turizm Master planımızda turizm ile ilgili ne varsa her şey yer alacaktır. Batmanımızda turizmin alt dallarına ilişkin aklınıza gelen ne varsa hepsi yer alacak. Bunlardan bir tanesi Kültür ve İnanç Turizmi, Türkiye’nin de önceliklerinden bir tanesidir. Bizim hedefimiz turizmi 12 aya yaymaktır. Ama bunu yapabilmemiz içinde 12 aylık turizmin değişik unsurların her çeşidini de memleketimizde de Batmanımızda da olması lazım. Bunlardan 2.cisi sağlık Turizmidir. Özellikle de Kuzey Irak’tan bizim Batmanımıza son yılda 20 bin kişiye yakın sağlık turizmi amaçlı ziyaret olmuştur. Batman’daki özel hastanelerimizde sağlık turizmi anlamında gelip burada tedavi imkanlarından faydalanan insanlar. Batman’ın ve Türkiye’nin de turizm gelirlerine de net katkıda bulunuyorlar.”

‘KAYAK TURİZMİ İÇİN KOMİSYON KURULACAK’

Vali Canalp “Bir başkası doğa kış macera kamp turizmi… Geçen yıl temmuz ayında Mereto Dağı’na tırmandım. Mereto’ya tırmandıktan sonra orada Meryem Ana Kilisesini gördük ve orada dedik ki, bu güzelliği herkes görmeli, bütün Batmanlılar bu güzelliği yaşayabilmeli. O zirveden o güzellikleri herkes tadabilmeli. Bunun içinde ilk yapmış olduğumuz iş geçen yıl Mereto’nun zirvesine yol yapmak oldu. Bu yıl da o yolun betonlanması işlemlerine başlayacağız Mereto’nun yine zirvesinde yakın bir noktasında bu hafta Cuma günü kayak turizmi için uygun olan alanı beraberce tespiti için komisyon olarak gideceğiz. Temmuz ayı içerisinde bizim Türkiye’de kayak merkezleri içerisinde karı bulabileceğiniz yer bulamazsınız. Ne Uludağ’da, ne Kartal Kaya’da, ne de Palandöken’de sezon bellidir. Genellikle 1.5 ya da 2 aylık belli bir süreyi kapsıyor. Ama Mereto’nun kuzeye bakan yamaçları çok daha uzun süreli bir kar sezonunu size garanti ediyor. İfade ettiğim temmuz ayında da belli genişlikteki kar öbekleri var olmaya devam eden dünya harikası bir yerdir “dedi.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.