‘Hasat zamanı başlamadan fiyatlar açıklansın’

Mevsiminde yağan yağışların bereketli geçmesi dolayısıyla hububatta da bereketli bir verim belediklerini belirten Zahireciler ve Hububatçılar esnafı, yeni mahsul çıkmadan fiyatlarının açıklanmasını bekliyor.

‘Hasat zamanı başlamadan fiyatlar açıklansın’
Yayınlama: 23.05.2024
76
A+
A-

Zahireciler ve hububatçılar, havaların ısınmasıyla yaklaşan arpa, buğday ve mercimek hasadını ve fiyatlarının açıklanmasını dört gözle bekliyor.

Bu sene yağışların iyi olması nedeniyle hububatta iyi bir rekolte beklediklerini belirten Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ebubekir Işık, hasat zamanı yaklaşmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisinin halen arpa, buğday ve mercimek fiyatlarını açıklamadığını söyledi.

Yeni mahsulde hububat fiyatlarının halen açıklanmamasının özellikle çiftçiyi olumsuz etkilediği gibi hububat piyasasını da olumsuz etkilediğini belirten Işık, hasat başlamadan fiyatların açıklanması gerektiğini ifade etti.

“Yeni mahsulün fiyatı erken açıklanmazsa hem çiftçi hem de esnaf mağdur olacaktır”

Hububatçıların gözünün 2024 yılı için açıklanacak fiyatlara çevrildiğini dile getiren Işık, “Şu anda il dışından bizlere mal gelmeye başladı. Hem esnaf olarak hem de çiftçi olarak TMO’nun yeni mahsul fiyatlarının açıklamasını bekliyoruz. Çünkü fiyat açıklanmadan sağlıklı bir piyasa oluşmuyor. TMO en yakın zamanda yeni mahsulün fiyatı erken açıklanmazsa hem çiftçi hem de esnaf mağdur olacaktır. Hasat zamanı yaklaştı ve bazı bölgelerde mercimek biçilmeye başlandı. Bölgemizde 10-15 gün sonra arpa hasadı başlar. 10 gün sonra da buğday hasadı başlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Çiftçiler kazanırsa bizler de, devlet de kazanır”

Hububatçı esnafı olarak çiftçilere bağlı olduklarını ifade eden Işık, “Bereketli bir sene olmasını bekliyoruz. Tahminlere göre bu sene rekoltenin yüksek olması yönündedir. Çünkü çiftçi çok emek sarf ediyor. Hububatçı esnafı olarak çiftçilere bağlıyız. Çiftçiler kazanırsa bizler de, devlet de kazanır. Onun için umudumuz ve beklentimiz verimin iyi olmasıdır. Yeni hasat sezonunun herkes için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

“Hasadı beklediğimiz gibi fiyatların da belli olmasını bekliyoruz”

Hububat fiyatlarının halen belli olmaması çiftçiyi olduğu gibi hububatçıları da tedirgin ettiğini ifade eden hububatçı esnafı Ferhat Solak, “Batman’ın buğdayı, arpası ve mercimeği daha çıkmadı. Elimizde bulunan arpayı Kızıltepe ve Şanlıurfa bölgelerinden tedarik ediyoruz. Batman yöresinde ise mercimek kesim zamanı geldi ve yapılmaya başlandı. 10-15 güne kadar ise buranında arpa ve buğdayın hasada çıkmasını bekliyoruz. Bu sene hububatta çok iyi bir verim bekliyoruz. Yalnız fiyatların belli olmasını bekliyoruz. Devlet halen hububat fiyatını belli etmemiş. Fiyat iyi olmazsa çiftçiyi kurtarmaz. Çünkü maliyetleri çok yüksek. Buğday ve arpa fiyatı 10 ila 12 liranın üstünde olursa iyi olur.” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.